STUDIU. Alimentația nesănătoasă afectează calitatea somnului profund și accelerează procesele de îmbătrânire

  • Health literacy



Conform unui studiu publicat în jurnalul Obesity, o alimentație nesănătoasă, bogată zaharuri, grăsimi saturate și produse procesate, s-a asociat cu o calitate slabă a somnului profund. Cu toate că durata propriu-zisă a somnului nu a fost influențată semnificativ de alimentele consumate, în timpul stadiului profund au avut loc modificări asemănătoare celor care apar odată cu înaintarea în vârstă sau în cazul persoanelor care suferă de insomnie. Mai precis, în comparație cu o dietă sănătoasă, alimentația de tipul „junk food” a condus la un somn profund superficial și efecte regenerative mai scăzute.

Din ce în ce mai multe studii găsesc asocieri între dietele bogate în grăsimi și zaharuri și un risc crescut de afecțiuni metabolice. Cu toate acestea, nu există suficiente cercetări care să investigheze efectele alimentației asupra somnului. Studiul realizat la Uppsala University a identificat asocieri semnificative între o dietă nesănătoasă și anumiți parametri ai somnului, asocieri care pot influența aspecte comportamentale și fiziologice precum memoria, atenția și metabolismul glucozei. Deși a inclus un număr mic de participanți, studiul subliniază nevoia cercetărilor ulterioare și analiza în detaliu a modului în care un anumit tip de alimentație influențează caracteristicile neurobiologice ale somnului.

abonare

Principalele rezultate cu privire la efectele consumului pe termen scurt (o săptămână) al unei diete bogate în zaharuri și grăsimi asupra somnului:

  • durata somnului nu este influențată;
  • macrostructura somnului (REM, NREM) nu este influențată;
  • microstructura somnului (tiparele oscilatorii, undele lente) este influențată;
Studiu. Consumul unei diete nesănătoase este asociat cu o calitate scăzută a somnului profund
Sursă imagine: freepik.com

„Atât dieta nesănătoasă, cât și un somn deteriorat cresc riscul a numeroase probleme de sănătate publică. În timpul studiului am observat faptul că participanții au dormit pentru aceeași perioadă de timp, indiferent de dieta consumată. Mai mult decât atât, pe parcursul ambelor diete, participanții au petrecut aceeași perioadă de timp în diferitele stadii ale somnului. Totuși, atunci când participanții au urmat dieta nesănătoasă, somnul lor profund a exprimat o activitate mai scăzută a undelor lente. Efectul acesta s-a menținut și în următoarea noapte, imediat după ce am schimbat dieta participanților” – afirmă Jonathan Cedernaes, Physician and Associate Professor in Medical Cell Biology at Uppsala University.

Studiul a presupus monitorizarea somnului a 15 participanți (bărbați tineri, sănătoși, cu greutate normală) care au urmat timp de o săptămână o dietă bogată în zaharuri și grăsimi, iar următoarea săptămână o dietă cu un conținut scăzut de zaharuri și grăsimi. Dietele urmate au fost personalizate, conținând necesarul caloric pentru fiecare participant în parte. Mesele trebuiau consumate complet în cel mult 20 de minute, la intervale specifice de timp: micul dejun – după 15-40 de minute de la trezire, prânzul – după 5,5 – 6 ore de la micul dejun și cina după aproximativ 11 ore de la micul dejun.

În urma consumului fiecărui tip de dietă participanților le-a fost monitorizat somnul folosind polisomnografia. De asemenea, au fost folosiți algoritmi de învățare automată pentru analiza duratei somnului și a micro/macrostructurii acestuia. În timp ce durata și macrostructura somnului nu au fost influențate de dieta consumată, nu se poate spune același lucru despre microstructură. Ca urmare a consumului meselor nesănătoase, participanții au înregistrat o reducere a puterii delta, a raportului delta/beta, precum și a amplitudinii undelor lente, concomitent cu o creștere a puterii alfa și theta în timpul somnului profund și somnului recuperator.

Citește și: